Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Eklerki i ptysie ze śmietaną kremówką przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne eklerki i ciastka ptysiowe z kremem śmietankowym i czekoladą.
4.15
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
55
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
30
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto ptysiowe do eklerek
125
g
masła
1
szklanka
wody
(- 250 ml)
1
szklanka
mąki pszennej
(150 g)
1
szczypta
soli
4
jajka
(rozmiar L )
składniki na krem śmietankowy do eklerek
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
125
g
serka mascarpone
(zimnego)
2
łyżki
cukru pudru
(- lub do smaku)
dodatkowo do dekoracji
mleczna czekolada
(rozpuszczona )
cukier puder
Instrukcja
Jak zrobić ciasto parzone do eklerek
W garnku umieść wodę i pokrojone na kawałki masło - podgrzewaj, aż masło się zupełnie rozpuści.
1 szklanka wody,
125 g masła
Dodaj do garnka mąkę i sól - zamieszaj energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków garnka.
1 szklanka mąki pszennej,
1 szczypta soli
Zestaw garnek z ognia i odstaw do zupełnego ostudzenia.
Do ciasta dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
4 jajka
Przygotuj dwie blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia.
Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego nakładaj porcje ciasta - zachowaj między nimi odstęp, bo ciastka urosną znacznie w trakcie pieczenia.
Piecz ptysie przez około 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół)- aż będą rumiane.
Po upieczeniu przestudź, a następnie ostrym nożem przekrój mniej więcej na wysokości 3/4.
Jak zrobić krem śmietankowy do eklerek
Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i mascarpone.
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
125 g serka mascarpone
Krem nałóż na przekrojone ptysie i przykryj drugą częścią ciastka.
Gotowe ptysie i eklerki posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
cukier puder,
mleczna czekolada
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
eklerki z bitą śmietaną, ptysie z bitą śmietaną
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!