Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zamieszaj. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 160 ml mleka
W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, żółtka, sól, cynamon i cukier waniliowy.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut - możesz miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni.
Po tym czasie dodaj do ciasta cukier perłowy i wymieszaj.
100 g grubego cukru perłowego
Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy - nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy - gofry mają mieć nieregularny kształt.
Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Dzięki dodatkowi masła w cieście nie musiałam dodatkowo smarować gofrownicy tłuszczem - sprawdź :)CZYM ZASTĄPIĆ CUKIER PERŁOWY? Jeśli nie możecie dostać cukru perłowego, to możecie użyć cukier z grubej rafinady.