Jak zrobić gofry churros z cynamonem krok po kroku
W rondelku podgrzej razem wodę, mleko, masło, cukier waniliowy i cukier.
100 ml wody, 150 ml mleka, 100 g masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżeczki cukru
Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i mieszaj aż ciasto się połączy i utworzy jednolitą masę.
160 g mąki pszennej
Lekko ostudź ciasto.
Dodaj jajka i krótko zmiksuj.
3 jaja
Rozgrzej gofrownicę, nakładaj po czubatej łyżce ciasta na jedną porcję.
Smaż gofry aż będą ładnie rumiane.
Po usmażeniu posmaruj delikatnie rozpuszczonym masłem, a następnie posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
1 łyżka masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Aby przygotować sos czekoladowy podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści i połączy ze śmietanką.
50 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
Ciepłym sosem polej gofry.
Uwagi
Podaję orientacyjną kaloryczność - dla gofra bez sosu czekoladowego.