Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry czekoladowe z kakao przepis
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące czekoladowe gofry idealne na śniadanie.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
16
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gofry z kakao
50
g
gorzkiego kakao
200
g
masła
200
g
cukru trzcinowego
(- 1 szklanka)
2
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
około 2
szklanki
mleka
((dodawane porcjami) - 480-500 ml)
250
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na sos czekoladowy:
100
g
mlecznej czekolady
50-75
ml
śmietany kremówki
2
łyżeczki
miodu
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe gofry:
Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao i cynamon - wymieszaj.
50 g gorzkiego kakao,
200 g masła,
2 łyżeczki cynamonu
Przełóż masę do misy miksera i lekko ostudź.
Dodaj cukier i zmiksuj.
200 g cukru trzcinowego
Dodaj żółtka i zmiksuj.
4 żółtka
Dodaj porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
około 2 szklanki mleka
Ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta czekoladowego.
4 białka
Smaż gofry w gofrownicy, po upieczeniu układaj na kratce, aby ostygły.
Jak zrobić sos czekoladowy do gofrów
Czekoladę połam, rozpuść razem ze śmietaną kremówką i miodem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - zamieszaj do połączenia składników.
100 g mlecznej czekolady,
50-75 ml śmietany kremówki,
2 łyżeczki miodu
Ciepłym sosem polej gofry (sos po ostygnięciu stężeje, wtedy wystarczy krótko podgrzać go w mikrofalówce).
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gofry z kakao
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!