Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Gofry maślane przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i chrupiące gofry ze sporą ilością masła.
4.82
z
16
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Gofry
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
9
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gofry maślane
150
g
masła
(miękkiego )
50
g
cukru pudru
(1/3 szklanki)
1
małe opakowanie
cukru waniliowego
( lub łyżka ekstraktu z wanilii)
3
jajka
((użyłam L))
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
ok 400
ml
mleka
Instrukcja
Jak zrobić maślane gofry
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt.
150 g masła,
50 g cukru pudru,
1 małe opakowanie cukru waniliowego
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj - po każdym jajku dodaj od razu po łyżce mąki.
3 jajka,
ok 400 ml mleka
Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem - zmiksuj do połączenia.
Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Po usmażeniu odłóż na kratkę z piekarnika, aby gofry lekko ostygły - nie kładź gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gofry na maśle
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!