Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Jagodowy sernik przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny pieczony sernik jagodowy z bitą śmietaną.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
50
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki spodu na sernik jagodowy
225
g
ciastek
((ja użyłam takich w czekoladzie))
ok. 60
g
masła
( rozpuszczonego )
składniki na sernik jagodowy
700
g
twarogu
( na serniki - dobrego tłustego - polecam Piątnicę)
3
jajka
(rozmiar L)
200
g
białej czekolady
((rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej))
2
łyżki
budyniu waniliowego
( lub śmietankowego w proszku)
2
łyżki
cukru waniliowego
500
ml
jagód
(leśnych)
składniki na wierzch do sernika jagodowego
500
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
2
łyżki
cukru pudru
ok 15
sztuk
bezików
(średnich (ja użyłam swoich - przepis znajdziecie w dziale Bezy))
200
g
jagód
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika jagodowego
Ciasteczka zmiksuj albo rozbij tak, aby były całe pokruszone.
225 g ciastek
Dodaj do nich masło i zagnieć masę.
ok. 60 g masła
Wyklej ciastkami spód wyłożonej papierem tortownicy (średnica około 22 cm).
Włóż tortownicę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
Jak zrobić sernik jagodowy
Jagody umyj i zmiksuj. Przełóż je do misy miksera.
500 ml jagód
Dodaj jajka, twaróg, budyń i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia.
700 g twarogu,
3 jajka,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 łyżki budyniu waniliowego
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
200 g białej czekolady
Wyłóż masę sernikową na przygotowany spód.
Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu przestudź ciasto i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Jagodowy sernik dekoracja
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
500 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru
Wyłóż ją na ciasto, udekoruj bezami i jagodami.
ok 15 sztuk bezików,
200 g jagód
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
owocowy sernik, sernik pieczony, sernik z bitą śmietaną, sernik z jagodami, sernik z owocami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!