Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Jagodzianki z białą czekoladą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i białą czekoladą.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
50
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
8
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do jagodzianek
100
ml
mleka
(letniego )
15
g
drożdży
(świeżych )
1
łyżeczka
cukru
(do drożdży)
30
g
cukru
(- 2 łyżki)
50
g
masła
(rozpuszczonego )
1
jajko
((użyłam rozmiar L))
250
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
dodatkowe składniki do jagodzianek
125
g
serka mascarpone
1
łyżka
cukru pudru
około 250
g
jagód
100
g
białej czekolady
100
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić jagodzianki z białą czekoladą
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru
Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 15 minut.
100 ml mleka
W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier, rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
30 g cukru,
1 jajko,
250 g mąki pszennej,
50 g masła
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło :)).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób, wyjmij na blat i podziel na 8 części.
Każdą uformuj w kształt placka.
Środek każdego placka dociśnij mocno dnem szklanki, tak by w cieście powstało wgłębienie.
W to wgłębienie nałóż trochę serka mascarpone zmieszanego z cukrem pudrem.
125 g serka mascarpone,
1 łyżka cukru pudru
Na serek nałóż jagody - lekko je dociśnij.
około 250 g jagód
Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
Piecz w nim bułeczki przez około 20 minut - do zrumienienia.
Po upieczeniu ostudź.
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
100 ml śmietany kremówki,
100 g białej czekolady
Zestaw z ognia i odstaw do przestudzenia i do zgęstnienia.
Na koniec polej czekoladą jagodzianki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
jagodzianki z czekoladą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!