Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi przepis
Wypieki Beaty
Łatwe w przygotowaniu
jesienne ciasto z jabłkami i orzechami
. Delikatne, puszyste i pachnące cynamonem – idealne na każdą okazję!
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
285
kcal
Wyposażenie
Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
50
g
orzechów laskowych
( łuskanych)
75
g
masła
(miękkiego )
125
g
cukru dark muscovado
(albo trzcinowego)
1
łyżeczka
cynamonu
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
(opcjonalnie)
60
ml
mleka
(w temp. pokojowej)
2
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
170
g
mąki pszennej
(1 szklanka i 2 płaskie łyżki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
małe
jabłka
(u mnie około 300 g)
Instrukcja
Jak zrobić jesienne ciasto z jabłkami i orzechami
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół), wyłóż orzechy na blachę i podpiecz je przez około 10 minut.
50 g orzechów laskowych
Po tym czasie połóż orzechy na czystej ściereczce, zwiń ją i energicznie potrzyj ściereczką orzechy, tak aby zeszła z nich skórka.
Orzechy posiekaj.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
2 małe jabłka
Utrzyj masło z cukrem, mlekiem i wanilią (jeśli używasz).
75 g masła,
125 g cukru dark muscovado,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
60 ml mleka
Zmieszaj razem mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
170 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu
Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
2 jajka
Dodaj porcjami zmieszaną mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Możesz skończyć miksowanie, gdy po bokach miski jest jeszcze trochę widocznej mąki - wtedy przemieszaj ją już tylko łyżką z resztą ciasta.
Wmieszaj do ciasta około 3/4 orzechów.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem do pieczenia).
Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka.
Na koniec posyp wierzch pozostałymi orzechami.
Piecz ciasto w 180℃ (góra/dół) przez około 40-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki od użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
285
kcal
Weglowodany:
38
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
13
g
Słowo kluczowe
ciasto z jabłkami, ciasto z orzechami, proste ciasto z jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!