Przepis na jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

 

Jesień przyszła do nas nieodwołalnie i raczy nas swymi wspaniałymi owocami. Aż grzech z nich nie skorzystać :)

Dlatego dziś kolejny przepis na ciasto z owocami – bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie przepyszne.

Wyjątkowości nadaje mu ciemny cukier muscovado (który uwielbiam za nieziemski kolor oraz niebywały smak, jak nadaje wypiekom). Cynamon, jabłka i prażone orzechy laskowe dopełniają całości.

Pysznie, lekko, smakowicie – musicie koniecznie wypróbować przepis na to jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi.

Przepis na tortownicę około 20-22 cm.

P.S. Jeśli nie macie cukru dark muscovado możecie zastąpić go cukrem trzcinowym, a w ostateczności zwykłym białym (wtedy ciasto nie będzie miało takiego brązowego koloru).

 

z jabłkami i orzechami laskowymi5

z jabłkami i orzechami laskowymi1 - Kopia

z jabłkami i orzechami laskowymi4

z jabłkami i orzechami laskowymi2

z jabłkami i orzechami laskowymi3

 

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi przepis do druku

ciasto z jabłkami

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, wyłóż orzechy na blachę i podpiecz je przez około 10 minut.
  • Po tym czasie połóż orzechy na czystej ściereczce, zwiń ją i energicznie potrzyj ściereczką orzechy, tak aby zeszła z nich skórka. Orzechy posiekaj.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  • Utrzyj masło z cukrem, cynamonem, wanilią i mlekiem.
  • Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej, a na koniec dodaj w porcjach mąkę.
  • Wmieszaj 3/4 orzechów.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka i posyp wierzch pozostałymi orzechami.
  • Piecz w 175 stopniach przez około 40-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Ciasto przestudź, a przed podaniem możesz polać go syropem klonowym.

Notatki

Przepis na foremkę max 22 cm średnicy.
Słowa kluczowe cynamon, jabłka, orzechy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na stronie blogg.amelia.se.