Przepis na jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
Jesień przyszła do nas nieodwołalnie i raczy nas swymi wspaniałymi owocami. Aż grzech z nich nie skorzystać :)
Dlatego dziś kolejny przepis na ciasto z owocami – bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie przepyszne.
Wyjątkowości nadaje mu ciemny cukier muscovado (który uwielbiam za nieziemski kolor oraz niebywały smak, jak nadaje wypiekom). Cynamon, jabłka i prażone orzechy laskowe dopełniają całości.
Pysznie, lekko, smakowicie – musicie koniecznie wypróbować przepis na to jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi.
Przepis na tortownicę około 20-22 cm.
P.S. Jeśli nie macie cukru dark muscovado możecie zastąpić go cukrem trzcinowym, a w ostateczności zwykłym białym (wtedy ciasto nie będzie miało takiego brązowego koloru).
Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi przepis do druku

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
Składniki
- 50 g orzechów laskowych łuskanych
- 75 g miękkiego masła
- 125 g cukru dark muscovado
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 170 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe jabłka
Instrukcja
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, wyłóż orzechy na blachę i podpiecz je przez około 10 minut.
- Po tym czasie połóż orzechy na czystej ściereczce, zwiń ją i energicznie potrzyj ściereczką orzechy, tak aby zeszła z nich skórka. Orzechy posiekaj.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
- Utrzyj masło z cukrem, cynamonem, wanilią i mlekiem.
- Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej, a na koniec dodaj w porcjach mąkę.
- Wmieszaj 3/4 orzechów.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka i posyp wierzch pozostałymi orzechami.
- Piecz w 175 stopniach przez około 40-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Ciasto przestudź, a przed podaniem możesz polać go syropem klonowym.
Notatki
Przepis znalazłam na stronie blogg.amelia.se.