Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Kakaowe ciasto z lukrem czekoladowym przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie wilgotne ciasto czekoladowe z kakao i lukrem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
321
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kakaowe ciasto
200
g
masła
250
ml
wody
20
g
kakao gorzkiego
(3 łyżki)
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
300
g
cukru
(1½ szklanki)
120
ml
jogurtu
(naturalnego)
3
jajka
(rozmiar L)
składniki na lukier czekoladowy
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
1
łyżeczka
gorzkiego kakao
ok 2-3
łyżki
mleka
(do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić wilgotne ciasto kakaowe bez miksera?
Włącz piekarnik na 180℃ w trybie góra/dół lub 170℃ w termoobiegu.
Masło, wodę i kakao przełóż do średniego garnka i podgrzej razem aż masło się rozpuści.
200 g masła,
250 ml wody,
20 g kakao gorzkiego
Przesiej przez sito do masy (nie musisz jej studzić) mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj cukier i wymieszaj razem rózgą kuchenną albo łyżką.
300 g cukru
Jajka rozmieszaj widelcem i wlej do masy czekoladowej.
3 jajka
Dodaj jogurt i wymieszaj razem masę .
120 ml jogurtu
Przelej ciasto do przygotowanej foremki - wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasto przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić szybki czekoladowy lukier?
Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj kakao.
150 g cukru pudru,
1 łyżeczka gorzkiego kakao
Dodaj dwie łyżki mleka i wymieszaj całość, jeśli cały cukier się nie rozpuścił to dodaj jeszcze trochę mleka.
ok 2-3 łyżki mleka
Polej lukrem wierzch ciasta i dokładnie rozsmaruj.
Na koniec możesz ciasto posypać czekoladową posypką albo tartą czekoladą.
Film
https://www.youtube.com/shorts/n78TksvRvxA
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania ciasta.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
321
kcal
Weglowodany:
46
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
13
g
Słowo kluczowe
ciasto z kakao i lukrem, wilgotne ciasto z kakao
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!