Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Karpatka bez pieczenia przepis
Wypieki Beaty
Wypróbuj mój przepis na szybką i prostą karpatkę zrobioną na groszku ptysiowym z dodanymi truskawkami w żelu. To świetny deser na każdą okazję :)
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas wykonania
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
4
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
227
kcal
Wyposażenie
Odpinana forma o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na karpatkę bez pieczenia
ok 160
g
groszku ptysiowego
500
ml
mleka
(- u mnie 1,5%)
2
opakowania
budyniu waniliowego
(lub śmietankowego - na pół litra mleka każdy)
100
g
cukru
(- pół szklanki)
1
łyżka
cukru waniliowego
100
g
masła
(- miękkiego - w temperaturze pokojowej)
składniki na truskawki do karpatki
ok 150
g
truskawek
(- mogą też być mrożone)
ok 30
g
cukru
(- 2 łyżki)
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
ok 60
ml
wody
Instrukcja
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia
Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu, bo musi on ostygnąć do temperatury pokojowej.
Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki i wymieszaj w nim dwa budynie.
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego
Resztę mleka zagrzej razem z cukrem i cukrem waniliowym.
100 g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego
Dodaj rozmieszany budyń do mleka i gotuj ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i zostaw go do wystudzenia (do temperatury pokojowej!).
Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż będzie bardzo jasne - ja miksuję nawet 10 minut.
100 g masła
Zbierz łopatką masło przyklejone do ścianek miski i zacznij dodawać po łyżce budyń.
Miksuj do połączenia w gładki krem.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i na dno wysyp groszek ptysiowy, tak aby zakrył całe dno.
ok 160 g groszku ptysiowego
Wyłóż na groszek krem budyniowy i wyrównaj powierzchnię.
Jeśli dodajesz do karpatki truskawki, to wyłóż je teraz na wierzch kremu (poniżej znajdziesz instrukcję jak je zrobić).
Wysyp na wierzch karpatki groszek ptysiowy i lekko ugnieć.
Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin, aby groszek lekko zmiękł od kremu.
Jak zrobić truskawki do karpatki
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka (jeśli masz je mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać), dodaj cukier i wodę.
ok 150 g truskawek,
ok 30 g cukru,
ok 60 ml wody
Gotuj aż owoce puszczą trochę soku i lekko zmiękną.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do truskawek - mieszaj ciągle gotując, aż zgęstnieją.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Truskawki ostudź przed dodaniem ich na krem budyniowy.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
227
kcal
Weglowodany:
27
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
12
g
Słowa kluczowe
ciasto karpatkowe, karpatka bez piekarnika
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!