Przepis na domowe leniwe kluski z twarogu podane z bułką tartą i cynamonem. Takie kluseczki z twarogu to świetny pomysł na obiad na słodko albo na lunch. Spróbujcie koniecznie!
Twaróg zmiel maszynką, albo bardzo porządnie ugnieć.
600 g twarogu
Dodaj do twarogu jajka.
3 jajka
Dodaj mąkę - zagnieć ciasto (ciasto ma być zwarte, tak aby dało się rolować i kroić).
300-400 g mąki pszennej
Ja w trakcie zagniatania wyjmuję ciasto na blat i zagniatam podsypując mąką jeśli jest taka potrzeba.
Odkrajaj nożem kawałki ciasta.
Dłońmi roluj je na długie kawałki, które następnie lekko przyklep.
Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm (podobnie jak robi się kopytka) - odłóż je na posypany mąką blat lub tackę.
Leniwe wrzuć na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu (około 5 minut).
Wyjmij ugotowane leniwe łyżką cedzakową.
Jeśli leniwych nie będziesz jeść od razu, to po wyjęciu z wody przelej je odrobiną oleju, aby się nie sklejały.
Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą - ja daję tak na oko, sypię tyle, aby wchłonęło większość masła, cukier i cynamon do smaku, wymieszaj.
3-4 łyżki masła, bułka tarta, cukier, cynamon
Polej masłem leniwe, albo wrzuć leniwe na patelnię i podgrzej je razem z masłem i bułką tartą.
Film
Uwagi
Ja lubię jak moje leniwe są całe oblepione bułką, więc wrzucam je na patelnię, gdzie przygotowywałam masło z bułką i krótko podgrzewam i mieszam, aby bułka doszła wszędzie :)Podaję kaloryczność samych leniwych - bez dodatków.