Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Knedle z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny obiad na słodko dla dużych i małych - szczególnie dla tych lubiących truskawki.
4.50
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Kalorie
128
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na knedle z truskawkami
1,5
kg
ziemniaków
(starych (młode mają w sobie za dużo wody))
1
jajko
(rozmiar L)
około 100-150
g
mąki pszennej
(- 2/3 do 1 szklanki)
30
g
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
cynamonu
( - opcjonalnie)
około 500
g
truskawek
(mogą też być śliwki)
cukier trzcinowy
Instrukcja
Jak zrobić knedle z truskawkami
Ziemniaki najlepiej ugotuj dzień wcześniej, po ugotowaniu porządnie utłucz i ostudź.
1,5 kg ziemniaków
Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajko, 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cynamon - jeśli lubisz.
1 jajko,
około 100-150 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka cynamonu
Zagnieć ciasto - jeśli jest bardzo lepkie to możesz dosypać trochę mąki - ale nie za dużo, ciasto nie może być za twarde.
Blat posyp porządnie mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Dużą szklanką wycinaj koła, na środku każdego nasyp łyżeczkę cukru, połóż na nim truskawkę.
cukier trzcinowy,
około 500 g truskawek
Zbierz boki ciasta do środka, dokładnie sklej i utocz kulkę.
Odkładaj knedle na tacę wysypaną mąką.
Ugotuj knedle w lekko osolonej wodzie - niech się gotują około 10 minut.
Podawaj ciepłe polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem, albo polane masłem z bułką tartą.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
128
kcal
Weglowodany:
29
g
Białko:
2.9
g
Tłuszcz:
0.6
g
Błonnik:
1.8
g
Słowo kluczowe
pyzy z truskawkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!