Knedle z truskawkami
Muszę przyznać, że to pierwszy raz kiedy robiłam knedle.
W domu rodzinnym często robiłam kopytka, teraz trochę rzadziej, ale za to częściej robię leniwe, stwierdziłam więc, że to nic trudnego ;)
No tak – trudne to to na pewno nie jest – za to okropnie brudzące i lepiące.
Po wszystkim pół kuchennego blatu miałam oblepionego ziemniakami, a ja sama ciągle myłam ręce, aby się pozbyć masy ;)
Na szczęście knedle wyszły pyszne, więc w ogólnym rozrachunku opłacało się przeżyć ten syf i to sprzątanie po nim :D
Niby ciasto na knedle robi się bardzo podobnie jak ciasto na kopytka, ale jest ono luźniejsze, a przez to bardziej lepkie – tak musi być, aby knedle były delikatne, a nie gniotowate – tego wolimy jednak uniknąć.
Dodajemy do nich całe owoce, możemy dodać dodatkowo trochę cukru – ja również dałam łyżeczkę cynamonu do ciasta – bo lubię :)
Knedle podałam bardzo prosto – z jogurtem naturalnym, dodatkowym cynamonem i odrobiną brązowego cukru – prosto często oznacza „pysznie” i tak jest właśnie w tym przypadku.
Niektórzy takie knedle jedzą polane masłem z bułką tartą i cukrem – ja tak podaję leniwe i jest to bardzo dobre połączenie, więc sami zdecydujcie, którą wersję wolicie :)
Knedle z truskawkami
- 1,5 kg starych ziemniaków (młode mają w sobie za dużo wody)
- 1 duże jajko
- około 100-150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu - opcjonalnie
- około 500 g truskawek
- brązowy cukier
- Ziemniaki najlepiej ugotuj dzień wcześniej, po ugotowaniu porządnie utłucz i ostudź.
- Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajko, 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cynamon - jeśli lubisz.
- Zagnieć ciasto - jeśli jest bardzo lepkie to możesz dosypać trochę mąki - ale nie za dużo, ciasto nie może być za twarde.
- Blat posyp porządnie mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
- Dużą szklanką wycinaj koła, na środku każdego nasyp łyżeczkę cukru, połóż na nim truskawkę.
- Zbierz boki ciasta do środka, dokładnie sklej i utocz kulkę.
- Odkładaj knedle na tacę wysypaną mąką.
- Ugotuj knedle w lekko osolonej wodzie - niech się gotują około 10 minut.
- Podawaj ciepłe polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem, albo polane masłem z bułką tartą.
Inspiracja – Lawendowy dom
Truskawkami zajadałam się cały sezon ale knedli nie zrobiłam. Za to ze śliwkami będa na pewno :)
Ja w tym roku też już koniecznie muszę zrobić ze śliwkami, bo uwielbiam śliwki :)
U nas też się nigdy knedli nie robiło ale no w końcu trzeba to zmienić :D
Nie jest to takie straszne i trudne :)
Muszą być przepyszne <3https://julias-cooking.com/
Przeeepyszne :)