Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

 

knedle z owocami

 

Muszę przyznać, że to pierwszy raz kiedy robiłam knedle.

W domu rodzinnym często robiłam kopytka, teraz trochę rzadziej, ale za to częściej robię leniwe, stwierdziłam więc, że to nic trudnego 😉

No tak – trudne to to na pewno nie jest – za to okropnie brudzące i lepiące.

Po wszystkim pół kuchennego blatu miałam oblepionego ziemniakami, a ja sama ciągle myłam ręce, aby się pozbyć masy 😉

Na szczęście knedle wyszły pyszne, więc w ogólnym rozrachunku opłacało się przeżyć ten syf i to sprzątanie po nim 😀

Niby ciasto na knedle robi się bardzo podobnie jak ciasto na kopytka, ale jest ono luźniejsze, a przez to bardziej lepkie – tak musi być, aby knedle były delikatne, a nie gniotowate – tego wolimy jednak uniknąć.

Dodajemy do nich całe owoce, możemy dodać dodatkowo trochę cukru – ja również dałam łyżeczkę cynamonu do ciasta – bo lubię 🙂

Knedle podałam bardzo prosto – z jogurtem naturalnym, dodatkowym cynamonem i odrobiną brązowego cukru – prosto często oznacza „pysznie” i tak jest właśnie w tym przypadku.

Niektórzy takie knedle jedzą polane masłem z bułką tartą i cukrem – ja tak podaję leniwe i jest to bardzo dobre połączenie, więc sami zdecydujcie, którą wersję wolicie 🙂

 

pyzy z owocami

 

pyzy z truskawkami

 

knedle z truskawkami

 

 

 

Knedle z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszny obiad dla dużych i małych.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 1,5 kg starych ziemniaków (młode mają w sobie za dużo wody)
  • 1 duże jajko
  • około 100-150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu - opcjonalnie
  • około 500 g truskawek
  • brązowy cukier
Wykonanie
  1. Ziemniaki najlepiej ugotuj dzień wcześniej, po ugotowaniu porządnie utłucz i ostudź.
  2. Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajko, 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cynamon - jeśli lubisz.
  3. Zagnieć ciasto - jeśli jest bardzo lepkie to możesz dosypać trochę mąki - ale nie za dużo, ciasto nie może być za twarde.
  4. Blat posyp porządnie mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  5. Dużą szklanką wycinaj koła, na środku każdego nasyp łyżeczkę cukru, połóż na nim truskawkę.
  6. Zbierz boki ciasta do środka, dokładnie sklej i utocz kulkę.
  7. Odkładaj knedle na tacę wysypaną mąką.
  8. Ugotuj knedle w lekko osolonej wodzie - niech się gotują około 10 minut.
  9. Podawaj ciepłe polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem, albo polane masłem z bułką tartą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 128 Tłuszcze: 0.6 g Węglowodany: 29 g Błonnik: 1,8 g Białka: 2,9 g
 

 

 

Inspiracja.

Related Post

Reklama

  • Julia Laszuk

    Muszą być przepyszne <3https://julias-cooking.com/

  • U nas też się nigdy knedli nie robiło ale no w końcu trzeba to zmienić 😀

  • Truskawkami zajadałam się cały sezon ale knedli nie zrobiłam. Za to ze śliwkami będa na pewno 🙂

    • Ja w tym roku też już koniecznie muszę zrobić ze śliwkami, bo uwielbiam śliwki 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux