Knedle z truskawkami

 

knedle z owocami

 

Muszę przyznać, że to pierwszy raz kiedy robiłam knedle.

W domu rodzinnym często robiłam kopytka, teraz trochę rzadziej, ale za to częściej robię leniwe, stwierdziłam więc, że to nic trudnego ;)

No tak – trudne to to na pewno nie jest – za to okropnie brudzące i lepiące.

Po wszystkim pół kuchennego blatu miałam oblepionego ziemniakami, a ja sama ciągle myłam ręce, aby się pozbyć masy ;)

Na szczęście knedle wyszły pyszne, więc w ogólnym rozrachunku opłacało się przeżyć ten syf i to sprzątanie po nim :D

Niby ciasto na knedle robi się bardzo podobnie jak ciasto na kopytka, ale jest ono luźniejsze, a przez to bardziej lepkie – tak musi być, aby knedle były delikatne, a nie gniotowate – tego wolimy jednak uniknąć.

Dodajemy do nich całe owoce, możemy dodać dodatkowo trochę cukru – ja również dałam łyżeczkę cynamonu do ciasta – bo lubię :)

Knedle podałam bardzo prosto – z jogurtem naturalnym, dodatkowym cynamonem i odrobiną brązowego cukru – prosto często oznacza „pysznie” i tak jest właśnie w tym przypadku.

Niektórzy takie knedle jedzą polane masłem z bułką tartą i cukrem – ja tak podaję leniwe i jest to bardzo dobre połączenie, więc sami zdecydujcie, którą wersję wolicie :)

 

pyzy z owocami

 

pyzy z truskawkami

 

knedle z truskawkami

 

 

 

Knedle z truskawkami

Wypieki Beaty
Pyszny obiad dla dużych i małych.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 128 kcal

Składniki
  

  • 1,5 kg starych ziemniaków (młode mają w sobie za dużo wody)
  • 1 duże jajko
  • około 100-150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu - opcjonalnie
  • około 500 g truskawek
  • brązowy cukier

Instrukcja
 

  • Ziemniaki najlepiej ugotuj dzień wcześniej, po ugotowaniu porządnie utłucz i ostudź.
  • Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajko, 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cynamon - jeśli lubisz.
  • Zagnieć ciasto - jeśli jest bardzo lepkie to możesz dosypać trochę mąki - ale nie za dużo, ciasto nie może być za twarde.
  • Blat posyp porządnie mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  • Dużą szklanką wycinaj koła, na środku każdego nasyp łyżeczkę cukru, połóż na nim truskawkę.
  • Zbierz boki ciasta do środka, dokładnie sklej i utocz kulkę.
  • Odkładaj knedle na tacę wysypaną mąką.
  • Ugotuj knedle w lekko osolonej wodzie - niech się gotują około 10 minut.
  • Podawaj ciepłe polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem, albo polane masłem z bułką tartą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 128kcalWeglowodany: 29gBiałko: 2.9gTłuszcz: 0.6gBłonnik: 1.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

 

Inspiracja – Lawendowy dom