Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Korzenna babka z batata przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i aromatyczną babkę z puree z batata.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
16
Kalorie
245
kcal
Wyposażenie
Duża forma do babki z kominkiem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę z batatem:
około 280-300
g
puree z batata
( - z mniej więcej jednego dużego)
200
g
cukru
((1 szklanka) )
160
ml
oleju
2
jajka
( - rozmiar L)
200
g
mąki pszennej
((1 i 1/3 szklanki) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody
2
łyżeczki
mielonego imbiru
2
łyżeczki
mielonego cynamonu
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
1/4
łyżeczki
mielonych goździków
0,5
łyżeczki
soli
składniki na lukier cynamonowy do babki
około 150
g
cukru pudru
((1 szklanka) )
około 2
łyżki
mleka
1,5
łyżki
syropu klonowego
1
szczypta
cynamonu
trochę
orzechów
(posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić korzenną babkę z batetem
Aby przygotować puree z batata obierz go ze skórki, pokrój w większą kostkę i ugotuj do miękkości - u mnie około 30 minut.
około 280-300 g puree z batata
Po upieczeniu zlej wodę, a batata porządnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę i wystudź.
W misce zmiksuj batata z olejem, cukrem i jajkami.
200 g cukru,
160 ml oleju,
2 jajka
W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
200 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
2 łyżeczki mielonego imbiru,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,
0,5 łyżeczki soli
Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do formy do babki.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeni odczekaj około 20 minut, następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy - pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj lukier - do miseczki wsyp cukier puder, dodaj cynamon oraz syrop klonowy.
około 150 g cukru pudru,
1,5 łyżki syropu klonowego,
1 szczypta cynamonu
Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę więcej mleka.
około 2 łyżki mleka
Polej lukrem babkę, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.
trochę orzechów
Notatki
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
245
kcal
Weglowodany:
32
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
babka z batatów, ciasto z batatem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!