Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Kruche ciasteczka marcepanowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciastka zrobione z marcepanem.
4.50
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasteczka marcepanowe
150
g
masła
(miękkiego)
50
g
cukru
1
opakowanie
cukru waniliowego
100
g
gotowej masy marcepanowej
250
g
mąki pszennej
1
żółtko
(u mnie z jajka rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasteczka marcepanowe
Zmiksuj masło na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy i zmiksuj razem.
150 g masła,
50 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodaj żółtko i masę marcepanową - w kawałkach.
1 żółtko,
100 g gotowej masy marcepanowej
Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy dodaj stopniowo mąkę i miksuj na małych obrotach.
250 g mąki pszennej
Na koniec zagnieć ciasto rękami - w razie konieczności dodaj więcej mąki (ciasto będzie mocno klejące).
Umieść ciasto w lodówce na około 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm.
Wykrawaj kształty i układaj na przygotowanej blaszce.
Piecz ciastka w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia.
Przestudź ciastka i przełóż do pojemniczka.
Gotowe i przestudzone ciastka możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą :)
Uwagi
Przepis pochodzi z Tchibo.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!