Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
Krok 2 - przygotowanie ciasta na ciastka
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
175 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pokrój marcepan na plasterki - u mnie miały około 0,5 cm grubości - pokrój tak aby mieć około 15-16 kawałków.
ok 170 g marcepana
Zmiksuj masło z cukrem na jasną i puszystą masę - ja miksuję kilka minut na wysokich obrotach miksera.
100 g masła, 100 g cukru pudru
Dodaj do masła jajko i krótko zmiksuj.
1 jajko
Dodaj do masła porcjami mąkę ciągle miksując na niskich obrotach miksera.
Skończ miksować gdy widzisz jeszcze resztki mąki i domieszaj je łyżką.
Jeśli masz czas to schowaj miskę z ciastem do lodówki, aby ciasto się lekko schłodziło.
Krok 2 - formowanie ciastek
Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz z niego w dłoniach kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego - jeśli ciasta nie schładzasz, to może być lekko klejące. Wtedy pomaga lekkie posypanie dłoni odrobiną mąki.
Ułóż ciastka na blaszcze zachowując odstępy między ciastkami - rozpłyną się podczas pieczenia.
Ułóż na każdym ciastku plaster marcepana i lekko go dociśnij.
Na koniec posyp ciastka posiekanymi migdałami.
ok 30 g migdałów
Krok 3 - pieczenie ciastek z marcepanem
Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut - aż będą lekko rumiane.
Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze miękkie. Jeśli któreś ci się zlepiły podczas pieczenia, to teraz je od razu przetnij nożem.
Wraz z ostyganiem ciastka będą robić się twardsze i bardziej chrupiące.