1czubata łyżka mąki kukurydzianej((można ją zastąpić mąką ziemniaczaną))
1czubata łyżka konfitury jagodowej (lub malinowej)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto z jagodami
Do miski włóż jagody, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą (ziemniaczaną) i konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
500 g jagód, 2 łyżki soku z cytryny, 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej, 1 czubata łyżka konfitury jagodowej
Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste i białe (można to zrobić mikserem).
150 g masła, 150 g cukru pudru
Dodaj jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż się dobrze połączy (ciasto będzie bardzo leciutkie i miękkie - nie zbite i twarde i jak tradycyjne ciasto kruche).
250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko
Posyp mąką blat i wyłóż ciasto.
Zagnieć chwilę, a następnie podziel na dwie części (jedna odrobinę większa).
Tą większą cześć delikatnie rozwałkuj (możesz to zrobić na papierze do pieczenia, aby łatwiej przenieść ciasto do foremki).
Formę do tarty o średnicy około 24 cm lekko natłuść i wylep rozwałkowanym ciastem - pamiętaj o wylepieniu również boków foremki (ciasto powinno lekko wystawać poza brzeg).
Wyłóż nadzienie na przygotowany spód.
Rozwałkuj drugi kawałek ciasta na wielkość foremki. Przykryj nim górę tarty i sklej z ciastem ze spodu przez nałożenie wystających kawałków na wierzch.
Posmaruj wierzch ciasta mlekiem i posyp odrobiną cukru pudru.
trochę mleka
Zrób nożem dwa długie rozcięcia, aby para mogła uchodzić.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut - do zrumienienia się.
Ostudź przed podaniem.
Uwagi
Ciasto jest bardzo delikatne i przy przenoszeniu może się rozrywać, dlatego wałkuj go na papierze do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, albo wylepiaj foremkę kawałkami ciasta.