Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni - w trybie góra/dół.
Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na kawałki, cukier oraz jajko zagnieć razem - ciasto może być sypkie - o konsystencji kruszonki. Jeśli chcesz je bardziej zwarte to dodaj trochę zimnej wody i zagnieć w jednolitą kulkę.
375 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 1 jajko, ok 50 g cukru
Wysyp mniej więcej 2/3 ciasta do foremki.
Wylep dokładnie całe dno ciastem.
Podpiecz ciasto przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Krok 2 - przygotuj budyń
Gdy ciasto się podpieka przygotuj budyń - do garnka przelej ok 700 ml mleka.
750 ml mleka
W pozostałym mleku rozpuść dwa budynie - jeśli masz niesłodzone budynie, to dodaj cukier.
2 opakowania budyniu waniliowego, 5 łyżek cukru
Przelej mleko z budyniem do garnka.
Gotuj razem mieszając, aż otrzymasz gęsty budyń.
Krok 3 - przygotuj nadzienie
Truskawki umyj i osusz, odetnij z nich szypułki, a większe owoce pokrój na ćwiartki lub połówki.
ok 500 g truskawek
Na podpieczony spód wyłóż budyń (nie musisz go wcześniej ostudzać).
Wyłóż na budyń truskawki.
Na koniec posyp wierzch owoców pozostałym ciastem.
Krok 4 - upiecz ciasto z truskawkami i budyniem
Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut - aż będzie ładnie rumiane z wierzchu.
Upieczone ciasto ostudź - na początku gorący budyń będzie dość luźny, ale wraz ze stygnięciem będzie bardziej stały i będzie łatwiej kroić ładne kawałki.
Ciasto możesz dodatkowo schować do lodówki.
Przed podaniem możesz ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem.