Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Malinowa tarta bakewell przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z malinami i kremem migdałowym.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
Czas gotowania
55
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
55
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
12
Calories
354
kcal
Wyposażenie
Przepis na długą wąską formę do tarty (około 32 cm) albo okrągłą (około 24 cm średnicy).
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty Bakewell
115
g
mąki pszennej
((2/3 szklanki) )
50
g
masła
25
g
cukru pudru
((czubata łyżka) )
1
żółtko
składniki na krem migdałowy frangipane
100
g
cukru
((pół szklanki) )
100
g
mielonych migdałów
((2/3 szklanki) )
100
g
masła
(miękkiego )
2
jajka
( rozmiar M)
dodatkowo do tarty
konfitura
(malinowa Stovit)
płatki migdałowe
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto na tartę Bakewell
Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli się nie lepi, to dodaj odrobinę zimnej wody.
115 g mąki pszennej,
50 g masła,
25 g cukru pudru,
1 żółtko
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź przez około godzinę (można zrobić ciasto wcześniej i schłodzić przez noc).
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę do pieczenia tarty - ja użyłam podłużną (o długości 32 cm).
Ciasto podziurkuj widelcem, na wierzchu ułóż papier do pieczenia i nasyp kulki ceramiczne do pieczenia albo jak ja suche ziarna grochu.
Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez 15 minut.
W czasie pieczenia przygotuj krem migdałowy.
Jak zrobić krem migdałowy do tarty
Do misy włóż miękkie masło i utrzyj je z cukrem.
100 g masła,
100 g cukru
Dodaj jajka oraz mielone migdały - zmiksuj.
2 jajka,
100 g mielonych migdałów
Z podpieczonego spodu zdejmij papier z grochem.
Posmaruj spód konfiturą malinową Stovit.
konfitura
Na konfiturę wyłóż krem migdałowy.
Posyp wierzch płatkami migdałowymi.
płatki migdałowe
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut - aż wierzch będzie ładnie rumiany.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
354
kcal
Weglowodany:
33
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
22
g
Słowo kluczowe
migdałowe ciasto z malinami, tarta migdałowa
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!