Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Marchewkowe ślimaczki z orzechami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na marchewkowe ślimaczki z orzechami. Proste, szybkie i pyszne bułeczki bez drożdży ze zdjęciami i filmem krok po kroku.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
,
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
8
Kalorie
390
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na marchewkowe ślimaczki
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
50
g
cukru
(¼ szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
60
g
masła
(miękkiego)
1
jajko
(rozmiar L)
ok 50
ml
mleka
(do konsystencji)
ok 80
g
marchewki
( 1 średnia )
składniki na nadzienie do ślimaczków marchewkowych
ok 20
g
masła
(rozpuszczonego)
100
g
cukru
(u mnie trzcinowy - można dać trochę mniej)
1
łyżeczka
cynamonu
ok 50
g
orzechów
(u mnie pekan - posiekanych)
składniki na lukier do ślimaczków marchewkowych
100
g
cukru pudru
(⅔ szklanki)
2-3
łyżki
mleka
(do konsystencji)
garść
orzechów
(posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ślimaczki marchewkowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
Rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg) albo 180℃ (tryb góra/dół).
Krok 2 - przygotowanie ciasta marchewkowego na ślimaczki
Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
ok 80 g marchewki
Do większej miski przesyp suche składniki na ciasto, dodaj masło w kawałkach oraz jajko - zmieszaj razem.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
60 g masła,
1 jajko
Dodaj marchewkę do miski z ciastem i razem zagnieć.
Jeśli ciasto nie chce się łączyć w jednolitą masę, to dodaj porcjami mleko ciągle zagniatając ciasto.
ok 50 ml mleka
Wyłóż ciasto na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek - o grubości max 0,5 cm.
Posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
ok 20 g masła
Zmieszaj razem cukier i cynamon.
100 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu
Posyp mieszanką wierzch ciasta.
Posyp ciasto posiekanymi orzechami.
ok 50 g orzechów
Krok 3 - przygotowanie ślimaczków
Zwiń ciasto w dość ciasny rulon.
Pokrój ciasto ostrym nożem na 8 plasterków.
Ułóż ślimaczki w przygotowanej formie.
Wstaw formę do piekarnika i piecz ślimaczki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu bułeczki ostudź.
Krok 4 - jak zrobić lukier do ślimaczków marchewkowych
Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj porcjami mleko - ciągle mieszaj, aż cały cukier się rozpuści i otrzymasz lekko lejący lukier.
100 g cukru pudru,
2-3 łyżki mleka
Jeśli chcesz to możesz dodać do niego również trochę cynamonu.
Posmaruj lukrem bułeczki.
Na koniec posyp bułeczki posiekanymi orzechami.
garść orzechów
Film
https://www.youtube.com/shorts/JJhL2vxfoyQ
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
390
kcal
Weglowodany:
62
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
14
g
Słowo kluczowe
bułeczki z marchewki, marchewkowe bułeczki z orzechami, ślimaczki z marchewką
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!