Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Mazurek kawowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i kruchy mazurek wielkanocny z kremem czekoladowo-kawowym.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
50
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Calories
425
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia tarty o średnicy około 28 cm. U mnie podłużna forma.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruche ciasto do mazurka
225
g
mąki pszennej
(- 1,5 szklanki)
2
łyżki
cukru pudru
150
g
masła
(zimnego)
1
jajko
(u mnie rozmiar L)
woda
(odrobina zimnej - opocjonalnie)
składniki na krem kawowy do mazurka
100
g
mlecznej czekolady
200
g
serka mascarpone
2
łyżki
kawy rozpuszczalnej
(lub do smaku)
dekoracja mazurka
małe bezy
posypki kolorowe
czekoladowe jajeczka
(itp.)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do mazurka kawowego
Z mąki, cukru, jajka i masła podzielonego na kawałki zagnieć kruche ciasto.
225 g mąki pszennej,
2 łyżki cukru pudru,
150 g masła,
1 jajko
Jeśli ciasto nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj troszkę zimnej wody.
woda
Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na wielkość troszkę większą od wielkości foremki.
Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Wylep ciastem foremkę i dociśnij dokładnie do brzegów.
Nakłuj ciasto widelcem.
Schowaj foremkę z ciastem do lodówki.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suche ziarna fasoli/grochu albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia.
Piecz tak ciasto przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij papier z kuleczkami i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić krem kawowy z czekoladą do mazurka
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - na kuchence postaw nieduży garnek z nalaną na dno wodą - zagotuj wodę.
100 g mlecznej czekolady
Postaw na garnku z wodę miskę (żaroodporną) z połamaną czekoladą. Podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.
Serek mascarpone zmiksuj z kawą - możesz najpierw dodać do niego 1 łyżkę kawy.
200 g serka mascarpone,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj. Jeśli krem wydaje ci się za mało kawowy, to dosyp więcej rozpuszczalnej kawy w proszku.
Nałóż krem na wystudzony spód.
Udekoruj wg uznania.
małe bezy,
posypki kolorowe,
czekoladowe jajeczka
Ciasto przechowuj w lodówce.
Uwagi
Jeśli zostanie ci ciasto po wylepieniu foremki, to możesz z niego upiec ciasteczka :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
425
kcal
Weglowodany:
30
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
31
g
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!