Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Mazurek makowy babci Halinki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na ciasto makowe na święta z przepisu babci.
4.20
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
30
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 26 cm, albo kwadratowa o wielkości 24/24.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na makowego mazurka
200
g
maku niebieskiego
(niemielonego)
200
g
cukru
(1 szklanka)
150
g
masła
5
białek
(z jajek rozmiar L)
5
żółtek
1
łyżka
miodu
2
czubate łyżki
bułki tartej
parę
kropli
olejku migdałowego
1
opakowanie
cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić mazurka z maku
Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź.
200 g maku niebieskiego
Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj.
150 g masła
Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku.
200 g cukru,
5 żółtek
Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.
1 łyżka miodu,
2 czubate łyżki bułki tartej,
parę kropli olejku migdałowego,
1 opakowanie cukru waniliowego
Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.
5 białek
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz mazurka w 170 stopniach (termoobieg - lub 180 stopni w trybie góra/dół) przez około 30 minut.
Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
mazurek z maku
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!