Masło pokrój na kawałki, przełóż do rondelka i rozpuść.
200 g masła
Podgrzewaj aż masło zacznie ciemnieć i nabierze brązowej barwy.
Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
200 g cukru
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Krok 2 - przygotowanie ciasteczek z cynamonem
Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia, sól i cynamon.
350 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu
Do przestudzonego masła dodaj pojedynczo jajka i każde dokładnie wymieszaj.
2 jajka
Dodaj wanilię - jeśli używasz i wymieszaj.
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przelej mokre składniki do suchych.
Zmiksuj krótko mikserem, albo wymieszaj łyżką - masa będzie dość gęsta.
Schowaj ciasto na ciastka do lodówki na godzinę, aby bardziej stężało.
Krok 3 - formowanie ciasteczek cynamonowych
Nabieraj łyżeczką czubate porcje ciasta.
Tocz z nich w dłoniach kulki - u mnie wielkości dużego orzecha włoskiego.
W miseczce zmieszaj razem cukier i cynamon i obtocz każdą kulkę.
50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - mi wyszło 27 ciastek i część z nich piekłam na drugiej blaszce.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut.
Zaraz po upieczeniu ciasteczka są jeszcze bardzo miękkie - nie ściągaj ich od razu z blachy tylko daj im chwilę ostygnąć. Wtedy z wierzchu nabiorą chrupkości.