Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
Trzy snickersy pokrój na kostkę o boku 1/2 cm (wpierw przekrój je wzdłuż, a potem na kawałki).
3 batoniki snickers
W misce wymieszaj wszystkie składniki suche wraz z kostkami snickersów.
375 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj.
2 jajka, 120 ml mleka, 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego, 100 g masła
Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna (jeśli wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka).
Ciastem napełnij papilotki do 3/4 ich wysokości (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy ich wierzchy będą lekko brązowe (możesz sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe).
Jak zrobić krem orzechowy do babeczek snickers
Utrzyj masło i maslo orzechowe mikserem, stopniowo dodawaj cukier puder i trochę mleka. Jeśli będziesz ucierać za długo masa może się rozwarstwić - dodaj wtedy więcej cukru.
100 g masła, 200 g masła orzechowego, około 250 g cukru pudru, 3 łyżki mleka
Możesz również posmarować babeczki samym masłem orzechowym i po wierzchu polać je sosem toffi, albo rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Uwagi
Moja refleksja już po upieczeniu - lepiej nie dodawać snikersów do ciasta, bo potem są muffinki, w których są 4 kawałki, gdy w innych jest np. jeden. Myślę, że lepiej nałożyć łyżkę ciasta do foremek, ułożyć na nim np. po 2-3 kawałki batonika i na wierzch nałożyć jeszcze trochę ciasta.