Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Naleśniki dyniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne żółciutkie naleśniki dyniowe z odrobiną cynamonu.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
15
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Calories
88
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na naleśniki dyniowe
3
jajka
(rozmiar L)
1
łyżka
cukru
1
szklanka
mleka
(250 ml)
0,5
szklanki
wody
(125 ml)
3
czubate łyżki
puree z dyni
(u mnie wyszło 100 g - gęstego)
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego)
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na naleśniki dyniowe
Jajka delikatnie roztrzep z cukrem.
3 jajka,
1 łyżka cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem.
150 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki cynamonu
Mleko wymieszaj z wodą i puree z dyni.
1 szklanka mleka,
0,5 szklanki wody,
3 czubate łyżki puree z dyni
Do lekko roztrzepanych jajek dodawaj na zmianę mąkę i mleko z wodą i dynia.
Jeśli ciasto wydaje się zbyt luźne, to dodaj trochę więcej mąki, a jeśli jest za gęste, to dodaj trochę wody.
Odstaw ciasto na 15 minut, a po tym czasie smaż naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - u mnie był lekki twarożek z dodatkiem cynamonu oraz podsmażone jabłka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
88
kcal
Weglowodany:
10
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
3
g
Słowo kluczowe
naleśniki z dynią, naleśniki z puree z dyni
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!