Zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę (możesz użyć cukier puder, to masło łatwiej się zmiksuje).
225 g masła, 200 g cukru
Dodaj do masła po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
6 żółtek
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z letnim mlekiem - zmiksuj tylko do połączenia.
185 ml mleka
Ciasto podziel na dwie równe części - przełóż do formy go pieczenia i piecz około 20 minut w 160 stopniach (termoobieg) - ja piekłam je oddzielnie, bo mam jedną taką foremkę.
Po upieczeniu ciasta odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić bezę
Gdy spod stygną przygotuj bezę.
Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
6 białek, 300 g cukru
Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
Wyłóż bezę na upieczone spody i posyp płatkami migdałowymi.
50 g płatków migdałowych
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej pół godziny (ja już piekłam je razem - jeden spód w foremce, a drugi bez foremki.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przełóż kremem.
Jak zrobić krem do ciasta
Mleko zagotuj z laską cynamonu, goździkami i wanilią.
500 ml mleka, 1 laska cynamonu, 4 goździki, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W tym czasie żółtka zmiksuj z miodem i mąką ziemniaczaną na gładką masę.
4 żółtka, 90 g miodu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Usuń z mleka cynamon i goździki.
Wlej część gorącego mleka do żółtek i krótko zmiksuj.
Przelej masę do reszty mleka i gotuj jak budyń - aż masa zgęstnieje.
Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, aby krem mocno się schłodził.
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
250 ml śmietany kremówki
Dodaj ją do schłodzonego budyniu i wymieszaj dokładnie łyżką.
Wyłóż krem na jeden ze spodów i przykryj drugim.
Uwagi
Jeśli chcesz, to możesz przygotować krem na bazie zwykłego budyniu waniliowego. Przygotuj go wg przepisu na opakowaniu, dodaj tylko dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej, aby budyń był bardziej gęsty.