1łyżeczkaprzyprawy do dyni((link do przyprawy w poście))
Instrukcja
Jak zrobić odrywaną drożdżówkę dyniową
Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz, dodaj cukier, mleko i wymieszaj - przykryj szklankę z rozczynem i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajko, puree z dyni oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
450 g mąki pszennej, 200 g puree z dyni, 1 jajko, 50 g masła, 50 g cukru
Miskę z gotowym ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć - jeśli jest zbyt lepkie, to możesz dodać trochę mąki.
Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5-1 cm i wielkości około 50/30 cm.
Posmaruj cały wierzch rozpuszczonym masłem - zostaw około łyżkę masła.
50 g masła
Cukier trzcinowy zmieszaj z cynamonem i przyprawą do dyni.
100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do dyni
Posyp wierzch ciasta cukrem z przyprawami (też zostaw z łyżkę cukru).
Przetnij ciasto na 5 długich pasków, teraz każdy pasek przetnij na mniejsze kawałki - o długości około 10 cm.
Układaj kawałki jeden na drugim, a następnie układaj je w długiej formie keksowej (u mnie długość 30 cm).
Posmaruj wierzch pozostałym masłem i posyp pozostałym cukrem.
Formę z ciastem przykryj i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 30 minut - aż będzie rumiane.
Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z formy i odstaw do lekkiego wystudzenia.
Polecam jedzenie już na ciepło :)
Uwagi
Ostatecznie możecie użyć przyprawę do piernika jeśli nie macie jak zrobić przyprawy do dyni.