Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Odwrócone ciasto drożdżowe z truskawkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszną, letnią drożdżówkę pieczoną z soczystymi truskawkami. To ciasto idealne na deser.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
3
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
8
Kalorie
196
kcal
Wyposażenie
Szczelna forma o średnicy około 25-26 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami
ok 500
g
truskawek
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
15
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
(do drożdży)
120
ml
letniego mleka
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
40
g
masła
Instrukcja
Jak zrobić odwróconą drożdżówkę z truskawkami krok po kroku
Krok 1 - przygotuj rozczyn drożdżowy
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i lekko razem zmieszaj.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru
Wlej mleko i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
120 ml letniego mleka
Przykryj miseczkę ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Krok 2 - przygotuj ciasto drożdżowe
Do dużej misy wsyp mąkę, dodaj jajko, cukier oraz masło.
300 g mąki pszennej,
50 g cukru,
1 jajko,
40 g masła
Wlej rozczyn drożdżowy.
Wyrób gładkie i gęste ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - przygotuj formę do pieczenia
Szczelną (najlepiej żaroodporną) formę posmaruj masłem.
Na dno wysyp cukier i rozprowadź po całym dnie.
50 g cukru
Ułóż gęsto truskawki przekrojone na pół - przekrojeniem do dołu.
ok 500 g truskawek
Pozostałe truskawki pokrój na mniejszą kostkę.
Krok 4 - przygotuj drożdżówki
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
Posyp wierzch ciasta pokrojonymi truskawkami.
Zwiń ciasto w rulon - wzdłuż węższego boku.
Pokrój ciasto na 8 mniej więcej równych kawałków.
Ułóż bułeczki na wierzchu truskawek.
Przykryj formę z bułeczkami folią spożywczą i zostaw na 30 minut do napęcznienia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Krok 5 - upiecz bułeczki z truskawkami
Wstaw do piekarnika formę z bułeczkami i piecz przez około 30 minut - możesz sprawdzić patyczkiem, czy bułeczki są w środku dobrze upieczone.
Krok 6 - wyjęcie drożdżówki z formy
Formę z gorącą drożdżówką zostaw do ostudzenia na około godzinę.
Po tym czasie obkrój ją nożem po obwodzie.
Nałóż od góry większy talerz i ostrożnie obróć formę razem z talerzem do góry nogami - uważaj, bo może pociec sok z truskawek.
Zdejmij formę z wierzchu ciasta.
Możesz już podać ciasto do jedzenia :)
Film
https://www.youtube.com/watch?v=2SpMgFkj480
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
196
kcal
Weglowodany:
30
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
6
g
Słowa kluczowe
bezglutenowe ciasto z truskawkami, odwrócone ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!