Odwrócona drożdżówka truskawkowa

Zaktualizowany: 2024 7 czerwca
odwrócona drożdżówka truskawkowa

Wilgotne ciasto drożdżowe z truskawkami pieczone do góry nogami

Moja dzisiejsza odwrócona drożdżówka truskawkowa, to niezwykle lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne ciasto drożdżowe z truskawkami. Dzięki pieczeniu z truskawkami ułożonymi na dnie formy ciasto nabiera niezwykłej delikatności i wilgotności. Ta drożdżówka jest świeża i mięciutka nawet następnego dnia! Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić odwrócone ciasto z truskawkami!

truskawkowe ciasto drożdżowe pieczone do góry nogami

Odwrócona drożdżówka truskawkowa przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz ciasta drożdżowe i kochasz ciasta z truskawkami, to koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie. Na pewno nie będziesz żałować!

odwrócone ciasto drożdżowe pieczone z truskawkami

Odwrócone ciasto drożdżowe z truskawkami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszną, letnią drożdżówkę pieczoną z soczystymi truskawkami. To ciasto idealne na deser.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 8
Kalorie 196 kcal
Wyposażenie
  • Szczelna forma o średnicy około 25-26 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami

Instrukcja
 

Jak zrobić odwróconą drożdżówkę z truskawkami krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy

    • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i lekko razem zmieszaj.
      15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
    • Wlej mleko i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
      120 ml letniego mleka
      składniki na rozczyn drożdżowy
    • Przykryj miseczkę ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

    Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe

    • Do dużej misy wsyp mąkę, dodaj jajko, cukier oraz masło.
      300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
      składniki na ciasto drożdżowe
    • Wlej rozczyn drożdżowy.
    • Wyrób gładkie i gęste ciasto.
      wyrabianie ciasta drożdżowego na drożdżówkę
    • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.

    Krok 3 – przygotuj formę do pieczenia

    • Szczelną (najlepiej żaroodporną) formę posmaruj masłem.
    • Na dno wysyp cukier i rozprowadź po całym dnie.
      50 g cukru
      wysypywanie cukrem formy do pieczenia
    • Ułóż gęsto truskawki przekrojone na pół – przekrojeniem do dołu.
      ok 500 g truskawek
      układanie truskawek w formie do pieczenia
    • Pozostałe truskawki pokrój na mniejszą kostkę.

    Krok 4 – przygotuj drożdżówki

    • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
    • Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
      wałkowanie ciasta drożdżowego na placek
    • Posyp wierzch ciasta pokrojonymi truskawkami.
      wykładanie truskawek na ciasto drożdżowe
    • Zwiń ciasto w rulon – wzdłuż węższego boku.
      zawijanie drożdżowego ciasta z truskawkami
    • Pokrój ciasto na 8 mniej więcej równych kawałków.
      dzielenie ciasta drożdżowego na bułeczki
    • Ułóż bułeczki na wierzchu truskawek.
      układanie bułeczek drożdżowych z truskawkami w formie do pieczenia
    • Przykryj formę z bułeczkami folią spożywczą i zostaw na 30 minut do napęcznienia.
      wyrastanie bułeczek z truskawkami przed pieczeniem
    • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).

    Krok 5 – upiecz bułeczki z truskawkami

    • Wstaw do piekarnika formę z bułeczkami i piecz przez około 30 minut – możesz sprawdzić patyczkiem, czy bułeczki są w środku dobrze upieczone.

    Krok 6 – wyjęcie drożdżówki z formy

    • Formę z gorącą drożdżówką zostaw do ostudzenia na około godzinę.
    • Po tym czasie obkrój ją nożem po obwodzie.
    • Nałóż od góry większy talerz i ostrożnie obróć formę razem z talerzem do góry nogami – uważaj, bo może pociec sok z truskawek.
      przekładanie ciasta na talerz po upieczeniu
    • Zdejmij formę z wierzchu ciasta.
      zdejmowanie formy do pieczenia z ciasta
    • Możesz już podać ciasto do jedzenia :)
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 196kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 6g
    Słowa kluczowe bezglutenowe ciasto z truskawkami, odwrócone ciasto
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    mocno wilgotne ciasto z truskawkami

    Prosta drożdżówka z truskawkami – uwagi

    Zachciało mi się ostatnio ciasta drożdżowego, bo już dawno takiego nie piekłam, a że miałam akurat pyszne i soczyste truskawki, to upiekłam takie właśnie ciasto drożdżowe z truskawkami :) Aby było ciekawiej upiekłam ją w wersji odwróconej. Tutaj na dnie formy do pieczenia ułożyłam świeże truskawki, na nich ułożyłam bułeczki drożdżowe z truskawkami zawiniętymi w środku. Podczas pieczenia truskawki połączyły się z cukrem i wypuściły sok, dzięki któremu ciasto nabrało wilgotności. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z formy obracając je do góry nogami, tak że truskawki z dna znalazły się na górze ciasta (stąd drożdżówka do góry nogami). Upieczone truskawki utworzyły na wierzchu wspaniałą, mocno owocową, wilgotną warstwę. Dzięki niej ciasto drożdżowe wspaniale się prezentuje i dodatkowo długo zachowuje świeżość. Dodatkowo sok z truskawek wytworzony podczas pieczenia ciągle nasącza i nawilża ciasto. Jak dla mnie to idealne ciasto z truskawkami! Spróbuj koniecznie!

    Jeśli wolisz bardziej tradycyjne ciasta z truskawkami, to polecam ci placek z truskawkami i kruszonką – idealny na letnie dni.

    odwrócone ciasto drożdżowe z truskawkami

    Składniki i zamienniki do ciasta drożdżowego z truskawkami

    Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku bardzo podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • mąka pszenna – ja użyłam mąki typ 500, możesz też użyć mąki 450 lub 550
    • drożdże – u mnie to świeże drożdże, możesz je zamienić na drożdże suszone – opakowanie 7g w zupełności wystarczy. Jeśli używasz drożdży instant, to nie musisz robić rozczynu drożdżowego, dodaj je razem z mlekiem już bezpośrednio do misy ze składnikami na ciasto drożdżowe
    • masło – u mnie to masło extra 82%, możesz je zastąpić olejem albo margaryną
    • truskawki – najlepsze będą tu truskawki świeże, ładne i jędrne

    Czy można zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami mrożonymi? W ostateczności możesz użyć mrożone truskawki, ale wcześniej je rozmroź i odsącz z nadmiaru soku. Jeśli nie masz truskawek, to możesz je zastąpić innymi świeżymi owocami – fajnie się tu sprawdzą np. borówki albo brzoskwinie.

    odwrócone wilgotne ciasto z truskawkami i sosem truskawkowym

    Ile kcal ma ciasto drożdżowe z truskawkami?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Jeśli przygotujesz z niego osiem mniej więcej równych bułeczek, to każda z nich będzie miała około 269 kcal (węglowodany – 41 g, białko – 7 g, tłuszcze – 8 g). Duża ilość truskawek bardzo fajnie obniża kaloryczność bułeczek, więc tym bardziej warto się skusić na ich upieczenie :)

    wilgotne ciasto drożdżowe z truskawkami

    Jak przechowywać odwrócone ciasto z truskawkami?

    Ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej – np. bezpośrednio na blacie kuchennym (ale nie w słonecznym miejscu). Aby drożdżówka długo była świeża warto ją przykryć, albo schować do szczelnego pojemnika. Ja ją jadłam jeszcze następnego dnia i była tak samo świeża i mięciutka jak po upieczeniu. Jeśli zrobi się bardzo gorąco i ciasto nie będzie zjedzone w przeciągu dwóch dni, to resztki warto schować do lodówki, tak aby warstwa owocowa nie zaczęła się psuć.

    Mam nadzieję, że taka odwrócona drożdżówka truskawkowa przypadnie tobie i twoim bliskim do gustu i będziesz ją piec nie raz!

    Przy okazji polecam gorąco obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w bardzo łatwej do zapisania na później formie.

    Polecane przepisy na ciasta odwrócone

    Jeśli lubisz takie właśnie odwrócone ciasta pieczone z owocami albo innymi składnikami na dnie i potem obrócone do góry nogami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy, bo jest już kilka na blogu. Tutaj polecam takie trzy, a resztę znajdź na blogu.

    Opublikowano: 2024 5 lipca

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Ciasto drożdżowe z truskawkami przepis

    Zapraszam na pyszny przepis z truskawkami. Odwrócona drożdżówka truskawkowa, to nie tylko smakuje przepysznie, ale do tego cudownie się prezentuje z grubą warstwą truskawek na wierzchu. Samo ciasto drożdżowe jest lekkie i puszyste, a dzięki truskawkom nabiera wilgotności i długo zachowuje świeżość. Myślę, że to idealne ciasto drożdżowe, które zasmakuje każdemu! Zobacz mój film video oraz zdjęcia krok po kroku z przygotowań i zobacz jak zrobić bułeczki drożdżowe z truskawkami, które zasmakują każdemu!