Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z rabarbarem pieczone z rabarbarem na spodzie ciasta.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
13
Kalorie
262
kcal
Wyposażenie
Foremka do pieczenia o wielkości około 22-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na odwrócone ciasto rabarbarowe
ok 20
g
masła
100
g
cukru
(do rabarbaru - ½ szklanki)
ok. 400-500
g
rabarbaru
110
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
225
g
mąki pszennej
(1½ szklanki)
2
jajka
(rozmiar L)
200
g
cukru
(1 szklanka)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
cynamonu
1/4
łyżeczki
soli
1/4
łyżeczki
gałki muszkatołowej
(mielonej )
250
ml
jogurtu naturalnego
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto z rabarbarem krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Jeśli masz odpinaną formę do pieczenia, to obwiń ją od zewnątrz 1-2 warstwami folii aluminiowej, aby nie przeciekała podczas pieczenia.
Na dno foremki i boki posmaruj grubo masłem.
ok 20 g masła
Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem, wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.
ok. 400-500 g rabarbaru,
100 g cukru
Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.
225 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
110 g masła
Krok 2 - przygotowanie ucieranego ciasta
Jajka zmiksuj z cukrem, aż nabiorą puszystości i staną się jasne.
2 jajka,
200 g cukru
Do masy jajecznej dodaj ostudzone masło i krótko zmiksuj.
Dodaj około połowę mąki z przyprawami i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
250 ml jogurtu naturalnego
Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko - tylko do połączenia. Skończ miksowanie, gdy widać jeszcze resztki i mąki i ją już tylko przemieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
Piecz w 170℃ (tryb termoobieg) lub w 180℃ (góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła.
Połóż na górze większy talerz.
Ostrożnie obróć formę razem z talerzem do góry nogami, tak aby ciasto na niego opadło.
Ostrożnie zdejmij foremkę - jeśli przykleiły się do niej jakieś kawałki rabarbaru, to przełóż je na ciasto.
Zostaw ciasto do lekkiego ostudzenia, ale możesz je podać jeszcze na ciepło - np. z dodatkiem lodów :)
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
262
kcal
Weglowodany:
38
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
11
g
Słowo kluczowe
ciasto z rabarbarem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!