Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier - zmieszaj, wlej mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
Miseczkę przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - aby drożdże zaczęły pracować, urosły i się napuszyły.
Krok 2 - przygotowanie ciasta na pączki
Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier oraz żółtka.
300 g mąki pszennej, 3 żółtka, 30 g cukru
Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut - aż nabierze elastyczności.
Dodaj do ciasta wódkę.
1 łyżka wódki
Wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut.
30 g masła
Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - przygotowanie pączków
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
Za pomocą wagi kuchennej podziel ciasto na 9 równych porcji - każda około 60 g.
Utocz kawałki ciasta w kulkę - staraj się nie dodawać mąki, aby pączki nie zrobiły się potem twarde.
Każdą kulkę dodatkowo mocno spłaszcz dłonią.
Gotowe placuszki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby się napuszyły.
Krok 4 - smażenie pączków
Pod koniec wyrastania pączków rozgrzej mocno olej w większym garnku - najlepiej do temperatury około 170 stopni.
1 litr oleju
Nakładaj po 3-4 pączki na gorący tłuszcz i smaż po około 2-3 minuty z jednej strony.
Ostrożnie przewróć pączki na drugą stronę i ponownie smaż je przez około 2 minuty - możesz sprawdzić wykałaczką wbitą w środek pączka, czy są już dobrze usmażone - wykałaczka musi być czysta, bez lepkiego ciasta.
Gotowe pączki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5 - nadziewanie pączków
Krem ciasteczkowy przełóż do miseczki.
ok 130 g kremu ciasteczkowego
Krótko go podgrzej w mikrofalówce (ok 30 sekund) - aby stał się bardziej płynny.
Przełóż krem do woreczka z założoną tylką z niedużym okrągłym otworem.
Wbij tylkę w środek pączka (od boku) i wyciśnij trochę kremu.
Krok 6 - lukrowanie pączków
Cukier puder wsyp do miski.
150 g cukru pudru
Dodaj do niego porcjami mleko ciągle mieszając, aż otrzymasz gładki i dość gęsty lukier.
2-3 łyżki mleka
Polej lukrem pączki - najlepiej aby były już lekko ostudzone.
Na koniec możesz dodatkowo posypać pączki pokruszonymi ciasteczkami.