Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Pieczone naleśniki z serem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i słodki obiad z naleśników z twarogiem zapiekanych w śmietanie.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Kalorie
143
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto na naleśniki:
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
4
jajka
(- rozmiar L)
1
szklanka
mleka
(- 250 ml)
1
szklanka
wody mineralnej
( gazowanej lub lekko gazowanej - 250 ml)
1
szczypta
soli
45
g
masła
(rozpuszczonego )
4
łyżki
cukru
składniki na nadzienie twarogowe do naleśników
250
g
twarogu
(- użyłam chudego)
1
żółtko
3
łyżki
cukru pudru
((lub do smaku))
100
g
jogurtu naturalnego
(mniej więcej (zależy od "suchości" twarogu))
150
g
jagód
(lub borówek - do posypania po wierzchu)
składniki na wierzch do naleśników
200
g
kwaśnej śmietany
(- użyłam 12%)
1
łyżka
cukru pudru
dodatkowe składniki do podania:
miód
(lub syrop klonowy)
borówki
(lub jagody)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na naleśniki:
Jajka krótko zmiksuj z cukrem, gdy się lekko napuszą dodaj na zmianę mąkę, mleko i wodę mineralną.
300 g mąki pszennej,
4 jajka,
1 szklanka mleka,
4 łyżki cukru,
1 szklanka wody mineralnej
Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wszystko zmiksuj na gładką masę.
45 g masła
Jeśli masz czas, to odstaw ciasto na około 20-30 minut, po tym czasie delikatnie przemieszaj i usmaż naleśniki.
Jak zrobić nadzienie z sera do naleśników
Wszystkie składniki włóż do miski - jogurtu możesz nie dawać od razu całego, tylko np. połowę.
250 g twarogu,
1 żółtko,
3 łyżki cukru pudru,
100 g jogurtu naturalnego
Rozgnieć wszystko razem widelcem i wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej jogurtu.
Pieczone naleśniki z serem białym - wykończenie
Formę żaroodporną wysmaruj masłem.
Na naleśnik nałóż trochę nadzienia z twarogu, a na nim rozłóż trochę jagód lub borówek.
Naleśnik zwiń w rulon i umieść w naczyniu.
Tak samo postąp z następnymi naleśnikami (te co zostaną możesz zjeść z dżemem lub z czekoladą :)).
Formę z naleśnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 15 minut.
Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na naleśniki pod koniec pieczenia - zapiecz przez dalsze 5 minut.
200 g kwaśnej śmietany,
1 łyżka cukru pudru
Podawaj na ciepło polane miodem i posypane pozostałymi owocami.
miód,
borówki
Uwagi
Podaję przybliżoną kaloryczność przy użyciu chudego twarogu i bez dodatkowego miodu podanego do polania po upieczeniu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
143
kcal
Weglowodany:
16
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
6
g
Słowo kluczowe
naleśnik z serem, naleśniki z twarogiem na słodko, naleśniki zapiekane z serem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!