Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Piernik z jabłkami i orzechami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto piernikowe z kawałkami jabłek i chrupiącymi orzechami.
3.72
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
30
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na piernik z jabłkami
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
3
łyżki
kakao
2
łyżki
przyprawy do piernika
1
łyżka
kawy rozpuszczalnej
(w proszku)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
jajka
((rozmiar L))
100
g
cukru
(pół szklanki )
60
ml
oleju
60
ml
mleka
4
jabłka
(duże)
1
łyżka
cynamonu
50
g
orzechów włoskich
((duża garść) posiekanych )
składniki na polewę czekoladową
200
g
czekolady
((może być jedna mleczna, jedna gorzka))
150
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić piernik z jabłkami i orzechami
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój w kostkę, posyp cynamonem i wymieszaj.
4 jabłka,
1 łyżka cynamonu
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
3 jajka,
100 g cukru
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i kawą.
300 g mąki pszennej,
3 łyżki kakao,
2 łyżki przyprawy do piernika,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj mąkę do jajek na zmianę z olejem i mlekiem (masa będzie gęsta - jeśli wydaje się tobie zbyt gęsta, to możesz dodać trochę więcej mleka).
60 ml oleju,
60 ml mleka
Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj łyżką.
4 jabłka,
50 g orzechów włoskich
Przełóż masę do przygotowanej foremki.
Piecz piernik w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu przestudź.
Jak zrobić polewę czekoladową na piernik z jabłkami
Podgrzej śmietanę kremówkę w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj aż czekolada się rozpuści.
150 ml śmietany kremówki,
200 g czekolady
Przestudź lekko, aby czekolada lekko zgęstniała, a potem polej czekoladą wierzch ciasta.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto z jabłkami, piernik z orzechami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!