Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Piernik z masą kajmakową przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne przekładane ciasto piernikowe z kremem kajmakowym.
3.95
z
19
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
21
Calories
310
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto piernikowe:
125
g
masła
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
2
łyżki
miodu
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
10
g
gorzkiego kakao
((1 łyżka) )
1
łyżka
kawy rozpuszczalnej
120
ml
mleka
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
3
jajka
(- użyłam rozmiar L)
składniki na masę krówkową do ciasta
400
g
gęstego jogurtu naturalnego
(najlepiej greckiego)
ok 300
g
masy kajmakowej
((użyłam z Gostynia))
1
czubata łyżka
żelatyny
(+ odrobina zimnej wody - tyle aby zalać żelatynę)
składniki na polewę czekoladową
150
g
czekolady
(gorzkiej lub mlecznej )
100
ml
śmietany kremówki
1
łyżka
miodu
((jeśli używasz gorzką czekoladę))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto piernikowe
W większym garnku podgrzej razem mleko, masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika.
125 g masła,
200 g cukru,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
10 g gorzkiego kakao,
120 ml mleka,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do masy dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
3 jajka
Wsyp w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj.
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź ciasto a następnie przekrój na dwa blaty - ja najpierw ścięłam lekko wybrzuszoną górę.
Jak zrobić krem kajmakowy z jogurtem
Masę kajmakową zmiksuj z jogurtem naturalnym.
400 g gęstego jogurtu naturalnego,
ok 300 g masy kajmakowej
Żelatynę zalej zimną wodą, poczekaj z 5 minut, aby napęczniała, a następnie ją pogrzej - w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
1 czubata łyżka żelatyny
Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
Wlej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
Wyłóż krem na spodni blat i schowaj na godzinę do lodówki.
Na zastygający krem nałóż drugi blat ciasta.
Schłodź całość przez około 4 godziny lub noc.
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta
Aby przygotować polewę podgrzej śmietanę kremówkę z miodem, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
100 ml śmietany kremówki,
150 g czekolady
Polej polewą ciasto, udekoruj pokruszonymi pierniczkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
310
kcal
Weglowodany:
41.5
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
13
g
Błonnik:
0.5
g
Słowo kluczowe
ciasto z kremem kajmakowym, piernik z kajmakiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!