Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Pomarańczowy sernik na makowym spodzie przepis
Wypieki Beaty
Przepis na niezwykle pyszny i piękny sernik pomarańczowy upieczony na makowym spodzie.
5
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Calories
241
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na makowy spód do sernika
400
g
masy makowej
((użyłam z puszki))
2
jajka
(rozmiar L)
3
łyżki
migdałów
(mielonych )
1
łyżka
bułki tartej
40
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na sernik pomarańczowy:
1
kg
twarogu
(na serniki, dobrego i tłustego (użyłam Piątnicę w wiaderku))
sok i skórka z jednej sporej pomarańczy
100
g
białej czekolady
100
ml
śmietany kremówki
100
g
cukru
2
czubate łyżki
mąki pszennej
4
jajka
(rozmiar L)
konfitura pomarańczowa
Instrukcja
Jak zrobić spód makowy do sernika
Jajka zmiksuj aż będą gęste i puszyste.
2 jajka
Masę makową wymieszaj z bułką tartą, mielonymi migdałami i masłem.
400 g masy makowej,
3 łyżki migdałów,
1 łyżka bułki tartej,
40 g masła
Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut, a po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić sernik pomarańczowy:
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści - odstaw masę do przestudzenia.
100 ml śmietany kremówki,
100 g białej czekolady
W dużej misie umieść twaróg, dodaj jajka, cukier, startą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy oraz mąkę.
1 kg twarogu,
sok i skórka z jednej sporej pomarańczy,
100 g cukru,
4 jajka,
2 czubate łyżki mąki pszennej
Dodaj przestudzoną czekoladę.
Wszystko razem zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Przelej masę na podpieczony spód.
Na wierzchu ułóż łyżeczką konfiturę pomarańczową - możesz delikatnie przemieszać czubkiem noża.
konfitura pomarańczowa
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni (dalej góra/dół) i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i poczekaj aż sernik się ostudzi.
Następnie umieść sernik w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekoruj wg uznania - ja ciasto posypałam pokruszonymi bezikami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
241
kcal
Weglowodany:
19
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
16
g
Słowo kluczowe
sernik pomarańczowy, sernik z makiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!