Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Proste ciasto z tartymi jabłkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Rozgrzewające ciasto z jabłkami i sosem karmelowym. Prosty przepis ze zdjęciami i filmem, który pokochasz od pierwszego kęsa.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
169
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z tartymi jabłkami
350
g
mąki pszennej
(2⅓ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
0,5
łyżeczki
soli
1,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
200
g
cukru
(1 szklanka)
150
g
oleju
4
jajka
(najlepiej w temp. pokojowej)
200
g
jogurt naturalny
(najlepiej w temp. pokojowej)
ok 350
g
jabłek
(tartych na dużych oczkach tarki)
składniki na wierzch ciasta
ok 400
g
twarogu na serniki
(z wiaderka (lekkiego))
50
g
cukru pudru
(⅓ szklanki (lub do smaku))
0,5
łyżeczki
cynamonu
(opcjonalnie)
ok 90
ml
sosu karmelowego
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z tartymi jabłkami i twarożkowym lukrem krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Piekarnik rozgrzej do 180℃ (w trybie góra/dół) lub 170℃ (w termoobiegu).
Jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki - ja swoich nie obierałam ze skórki.
ok 350 g jabłek
Krok 2 - przygotowanie ciasta z jabłkami
W dużej misce zmieszaj razem suche składniki na ciasto.
350 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki soli,
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
200 g cukru
Do drugiej miski przełóż mokre składniki na ciasto - olej, jajka i jogurt.
150 g oleju,
4 jajka,
200 g jogurt naturalny
Wymieszaj je dokładnie rózgą kuchenną.
Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia.
Dodaj tarte jabłka i wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 3 - udekorowanie ciasta
Twarożek przełóż do miski i zmiksuj razem z cukrem pudrem - możesz też dodać dla smaku 0,5 łyżeczki cynamonu.
ok 400 g twarogu na serniki,
50 g cukru pudru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Wyłóż lukier twarożkowy na wystudzone ciasto. Na koniec polej wierzch sosem karmelowym i go delikatnie przemieszaj z twarożkiem.
ok 90 ml sosu karmelowego
Film
https://www.youtube.com/shorts/1V6jjcI5G1U
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
169
kcal
Weglowodany:
22
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
7
g
Słowo kluczowe
ciasto z jabłkami i karmelem, jesienne ciasto z jabłkami, łatwe ciasto z jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!