Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Przepis na ciasto kopiec skrzata
Wypieki Beaty
Ciasto kopiec skrzata to pyszne i wilgotne ciasto ze szpinaku z truskawkami i kremem mascarpone.
4.58
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas wykonania
35
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
35
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
215
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto ze szpinakiem do kopca skrzata
200
g
szpinaku
(- użyłam świeży)
120
ml
maślanki
(- może też być kefir)
50
ml
oleju
2
jajka
(rozmiar L)
225
g
mąki pszennej
(- 1,5 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki - lub do smaku)
2
łyżki
soku z cytryny
(- opcjonalnie)
składniki na truskawki w galaretce
200
g
truskawek
350
ml
wody
(wrzącej)
1
opakowanie
galaretki truskawkowej
składniki na krem mascarpone
250
g
serka mascarpone
(- mocno zimnego)
250
ml
śmietany kremówki
(- mocno zimnej - u mnie 30%)
ok 50
g
cukru pudru
(- 1/3 szklanki - lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto ze szpinaku do kopca skrzata
Jeśli masz mrożony szpinak to go wcześniej rozmroź i odsącz z nadmiaru wody, świeżym listkom szpinaku oderwij ogonki (jeśli są grube i długie).
200 g szpinaku
Zmiksuj szpinak z maślanką, olejem, jajkami i sokiem z cytryny (jeśli używasz).
120 ml maślanki,
50 ml oleju,
2 jajka,
2 łyżki soku z cytryny
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.
225 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g cukru
Wlej zmiksowany szpinak do mąki i wymieszaj dokładnie.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie ostrym nożem zetnij wybrzuszony wierzch.
Łyżką wytnij część środka tak aby zostały grubsze boki.
Odcięte ciasto zmiksuj albo dokładnie pokrusz na drobne okruszki.
Jak zrobić truskawki w galaretce
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia.
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
350 ml wody
Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
200 g truskawek
Dodaj owoce do galaretki i gdy zacznie tężeć wylej ją do środka wydrążonego ciasta szpinakowego. Galaretka musi być tężejąca!
Schowaj ciasto do lodówki żeby galaretka zupełnie zastygła.
Jak zrobić krem mascarpone do ciasta kopiec skrzata
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Wlej śmietanę kremówkę i miksuj aż powstanie gęsty krem.
250 g serka mascarpone,
ok 50 g cukru pudru,
250 ml śmietany kremówki
Wyłóż krem na wierzch galaretki z truskawkami tworząc kopułę.
Posyp wierzch ciasta okruszkami z odciętych kawałków.
Ciasto możesz podać od razu lub przechować w lodówce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
215
kcal
Weglowodany:
22
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
13
g
Słowa kluczowe
ciasto ze szpinakiem i truskawkami, tort szpinakowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!