Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Przepis na ciasto z truskawkami krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste tradycyjne ciasto z truskawkami, które zawsze wychodzi i smakuje idealnie!
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia francuska
,
Kuchnia polska
Porcje
14
Calories
287
kcal
Wyposażenie
Okrągła forma do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z truskawkami
110
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru
(- użyłam cukier puder (1 i 1/3 szklanki))
2
jajka
(- rozmiar L )
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
(albo małe opakowanie cukru waniliowego)
225
g
mąki pszennej
(- 1,5 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
120
ml
śmietany 18%
ok 250
g
truskawek
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z truskawkami
Truskawki umyj, odetnij końcówki z szypułką i przekrój na pół. Jeśli owoce są bardzo duże, to możesz je przekroić na ćwiartki.
ok 250 g truskawek
Masło zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą i prawie białą masę.
110 g masła,
200 g cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wtedy dodaj do niego po jednym jajku i krótko zmiksuj.
2 jajka
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej.
225 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krótko zmieszaj.
Dodaj śmietanę i krótko zmieszaj - tylko do połączenia składników!
120 ml śmietany 18%
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki - najlepiej skórką do dołu.
Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni tryb góra-dół) przez mniej więcej 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
287
kcal
Weglowodany:
37
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
13
g
Słowo kluczowe
ciasto truskawkowe, z truskawkami ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!