Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Puszyste placuszki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, lekkie i proste placuszki idealne na śniadanie.
4.64
z
19
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Kalorie
75
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na puszyste placuszki
240
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
60
ml
oleju
(- 1/4 szklanki)
250
ml
mleka
(- 1 szklanka)
2
białka
(- z jajek rozmiar L)
2
żółtka
(- z jajek rozmiar L)
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić puszyste placuszki krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
240 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko, olej i żółtka zmieszaj razem.
60 ml oleju,
250 ml mleka,
2 żółtka
Białka ubij na sztywno z cukrem.
2 białka,
50 g cukru
Do mąki dodaj mokre składniki i wymieszaj.
Dodaj do ciasta ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzaną patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
Nałóż po czubatej łyżce ciasta na jeden placuszek.
Smaż na średnim ogniu, aż na wierzchu zaczną się pojawiać dziurki.
Przełóż placki na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez około minutę.
Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
75
kcal
Weglowodany:
9
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
4
g
Słowo kluczowe
placuszki na śniadanie
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!