Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżeczce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
50 g świeżych drożdży, 300 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałeczki i posyp odrobiną cynamonu.
2 jabłka, cynamon
Resztę składników włóż do dużej miski.
500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 jajka
Gdy drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste - dodaj jeszcze odrobinę mleka.
Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Patelnię posmaruj pędzelkiem z odrobiną oleju i rozgrzej ją.
Nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na małym ogniu (ja przykrywam dodatkowo patelnię pokrywką).
Po około 2-3 minutach przewróć racuchy na drugą stronę i podsmaż je przez chwilę.
Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Film
Uwagi
Podaję kaloryczność przybliżoną, bo nie wiem, ile oleju wchłonęły racuchy. Ilość kalorii na sztukę przy usmażeniu 24 racuchów.