Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Rolada Yule Log
Wypieki Beaty
Przepis na jedną sporą roladę.
5
z
1
oceny
Drukuj Przepis
Przypnij przepis
Udostępnij
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
12
minut
Czas całkowity
1
godz
12
minut
Danie
Ciasta
Porcje
15
Kalorie
388
kcal
Składniki
1x
2x
3x
biszkopt czekoladowy:
100
g
(2/3 szklanki) mąki
40
g
2 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4
duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
150
g
3/4 szklanki cukru
50
g
rozpuszczonego i przestudzonego masła
krem czekoladowy:
250
g
serka mascarpone
100
g
kremu czekoladowego - typ Nutella
50
g
gorzkiej rozpuszczonej czekolady
garść posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
nasączenie:
trochę osłodzonej herbaty albo kawy
czekoladowy ganache:
250
g
czekolady - użyłam gorzką i jedną tabliczkę mlecznej
200
ml
śmietany kremówki - użyłam 30 %
1
łyżka
miodu
Instrukcja
biszkopt:
Białka zmiksuj delikatnie, a następnie powoli wsyp cukier. Zwiększ obroty miksera na najwyższe i miksuj białka aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodaj żółtka i wymieszaj delikatnie.
Dodaj mąkę oraz masło i bardzo delikatnie wymieszaj.
Dużą blachę do pieczenia - moja miała 28/42 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
Na blacie kuchennym połóż czystą ścierkę kuchenną, posyp ją z góry cukrem pudrem.
Upieczony biszkopt wyjmij od razu z formy razem z papierem do pieczenia.
Ostrożnie ułóż ciasto na ręczniku - wierzchem do dołu.
Oderwij papier do pieczenia, a ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku razem ze ścierką - odłóż ciasto na bok do ostudzenia.
krem czekoladowy:
Serek mascarpone zmiksuj krótko z kremem czekoladowym oraz ostudzoną rozpuszczoną czekoladą - tylko do połączenia składników.
Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
rolada:
Ostrożnie rozwiń ciasto razem ze ścierką.
Delikatnie nasącz wierzch ciasta.
Nałóż krem czekoladowy - pozostaw jeden krótszy bok czysty na szerokości kilki centymetrów.
Zwiń ciasto - w kierunku czystego końca.
Zwiniętą roladę owiń ściśle w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
ganache czekoladowy:
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
Gdy będzie gorąca dodaj połamane czekolady - wymieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści.
Dodaj miód i wymieszaj - odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
wykończenie:
Wyjmij roladę z lodówki i ostrożnie odwiń z folii.
Ułóż ciasto na talerzu.
Odetnij ukośnie kawałek ciasta i ułóż go z boku ciasta.
Posmaruj ciasto czekoladowym ganache.
Nożem lub łyżeczką nadaj czekoladzie fakturę przypominającą drzewo.
Oprósz ciasto cukrem pudrem.
Udekoruj wg uznania, np. świeżą żurawiną i jadalnymi szyszkami.
Składniki Odżywcze
Porcja:
100
g
Kalorie:
388
kcal
Białko:
21
g
Tłuszcz:
20
g
Cholesterol:
30
mg
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!