Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche rogaliki nadziane marmoladą.
4.60
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
30
minut
Czas wykonania
17
minut
Czas całkowity
1
godz
47
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Kalorie
126
kcal
Składniki
250
g
mąki pszennej
tortowej (1 i 2/3 szklanki)
100
g
masła
miękkiego
90
g
jogurtu greckiego
lub śmietany 18% (1/3 szklanki)
20
g
świeżych drożdży
1
łyżka
cukru pudru
100
g
marmolady
mniej więcej
Instrukcja
Jogurt grecki musi być ciepły - ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.
Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
Podziel na dwie równe części.
Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów - przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.
Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
126
kcal
Weglowodany:
15
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
6
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!