Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Szarlotka z migdałową kruszonką
Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
4.50
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
30
minut
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
2
godz
Danie
Tarta
Porcje
12
Kalorie
225
kcal
Składniki
kruche ciasto:
200
g
(1 szklanka) mąki pszennej
100
g
zimnego masła
1
jajka - użyłam rozmiar L
łyżka
cukru - użyłam z wanilią - jeśli lubisz słodsze ciasta
, to możesz dać dwie łyżki
szczypta
soli
odrobina zimnej wody - opcjonalnie
nadzienie:
słoik jabłek prażonych - około 700-750 g
albo 6 większych jabłek + około 60 g masła + cukier
(do smaku)
kruszonka:
50
g
(około pół szklanki) mielonych migdałów
30
g
(2 łyżki) mąki
30
g
(2 łyżki) cukru
około 40 g masła
Instrukcja
Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłódź w lodówce przez godzinę.
Jeśli nie używasz gotowych jabłek prażonych, to przygotuj nadzienie.
Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
Przełóż jabłka na dużą patelnię, dodaj masło i cukier do smaku - smaż aż owoce się lekko rozpadną i zmiękną.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
Wyłóż nim formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Nakłuj ciasto widelcem.
Wyłóż jabłka.
Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki rozgnieć palcami, tak aby była lekko sypka.
Posyp kruszonką wierzch jabłek.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - aż będzie rumiana.
Po upieczeniu lekko ostudź - ja podałam ją jeszcze na ciepło z lodami - wtedy masa jabłkowa była jeszcze "luźna".
Po ostudzeniu masa bardziej zgęstnieje.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
225
kcal
Weglowodany:
26
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
12
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!