Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Cytrynowe muffinki z makiem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i sycące muffinki cytrynowe z makiem i lukrem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
35
minut
Danie
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
235
kcal
Składniki
cytrynowe muffinki:
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
sody oczyszczonej
2
łyżki
maku
niemielonego
3/4
szklanki
maślanki
1/4
szklanki
soku z cytryny
(mniej więcej z jednej średniej)
skórka z cytryny
z 1
75
g
masła
rozpuszczonego
1
jajko
- użyłam L
lukier:
100
g
cukru pudru
(2/3 szklanki)
3-4
łyżki
soku z cytryny
lub do konsystencji
Instrukcja
W dużej misce zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, skórkę startą z cytryny oraz mak.
250 g mąki pszennej,
150 g cukru,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki maku,
skórka z cytryny
W drugiej misce zmieszaj maślankę, sok z cytryny, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło.
3/4 szklanki maślanki,
1/4 szklanki soku z cytryny,
1 jajko,
75 g masła
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj - tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do 12 foremek na babeczki.
Piecz w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 18-20 minut.
Po upieczeniu przestudź.
Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - tyle aby lukier był lekko płynny.
100 g cukru pudru,
3-4 łyżki soku z cytryny
Polej lukrem babeczki.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
235
kcal
Weglowodany:
35
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
8
g
Słowa kluczowe
babeczki cytrynowe, cytrynowe babeczki z makiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!