Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Torcik bananowo-orzechowy
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort bananowo-czekoladowy z kremem orzechowym.
4.50
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
1
godz
30
minut
Danie
Ciasta
,
Tort
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
666
kcal
Wyposażenie
Podaję przepis na foremkę o wielkości około 22 cm średnicy.
Składniki
ciasto bananowe:
375
g
mąki pszennej
(2,5 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
cynamonu
mielonego
170
g
masła
miękkiego
200
g
cukru
(1 szklanka)
3
jajka
- użyłam rozmiar L
3
duże banany
- rozgniecione dokładnie widelcem
360
ml
maślanki
(1,5 szklanki)
krem orzechowy:
500
ml
śmietany kremówki
mocno schłodzonej - użyłam 30%
4
łyżki
cukru pudru
- lub do smaku
150
g
serka mascarpone
zimnego
125
g
masła orzechowego
gładkiego (mniej więcej 4 bardzo czubate łyżki)
trochę posiekanych orzechów ziemnych
Instrukcja
ciasto:
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder będzie szybciej :)).
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki.
Dodaj rozgniecione banany i krótko zmiksuj.
Wsyp połowę reszty mąki, dodaj maślankę i na koniec wsyp resztę mąki - miksuj już krótko - tylko do połączenia składników.
Dodaj do ciasto posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do dwóch foremek o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i wysypane mąką).
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 30 minut - ja je piekłam jednocześnie.
Po upieczeniu ostudź ciasta.
krem:
Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż zacznie gęstnieć.
Dodaj cukier puder i miksuj dalej.
Dodaj po łyżce serek mascarpone i masło orzechowe - zmiksuj aż dobrze się połączą.
wykończenie:
Na paterze połóż jedno ciasto bananowe, wyłóż na niego połowę kremu, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzeszków ziemnych.
Połóż drugie ciasto.
Resztę kremu przełóż do woreczka i wyciśnij go na wierzchu ciasta.
Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzeszkami oraz kropelkami czekoladowymi.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
666
kcal
Weglowodany:
61
g
Białko:
11
g
Tłuszcz:
42
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!