Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Torcik bananowo-orzechowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort bananowo-czekoladowy z kremem orzechowym.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
,
Tort
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Calories
666
kcal
Wyposażenie
Podaję przepis na foremkę o wielkości około 22 cm średnicy.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto bananowe:
375
g
mąki pszennej
((2,5 szklanki) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego )
170
g
masła
(miękkiego )
200
g
cukru
((1 szklanka) )
3
jajka
( - użyłam rozmiar L)
3
duże banany
( - rozgniecione dokładnie widelcem)
360
ml
maślanki
((1,5 szklanki) )
100
g
czekolady
(posiekanej)
składniki na krem orzechowy:
500
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - użyłam 30%)
4
łyżki
cukru pudru
(- lub do smaku)
150
g
serka mascarpone
(zimnego )
125
g
masła orzechowego
( gładkiego (mniej więcej 4 bardzo czubate łyżki) )
trochę
orzechów ziemnych
(posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bananowe krok po kroku
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
375 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder będzie szybciej :)).
170 g masła,
200 g cukru
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki.
3 jajka
Dodaj rozgniecione banany i krótko zmiksuj.
3 duże banany
Wsyp połowę reszty mąki, dodaj maślankę i na koniec wsyp resztę mąki - miksuj już krótko - tylko do połączenia składników.
360 ml maślanki
Dodaj do ciasto posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i wymieszaj łyżką.
100 g czekolady
Przełóż ciasto do dwóch foremek o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i wysypane mąką).
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 30 minut - ja je piekłam jednocześnie.
Po upieczeniu ostudź ciasta.
Jak zrobić krem orzechowy do tortu
Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż zacznie gęstnieć.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj cukier puder i miksuj dalej.
4 łyżki cukru pudru
Dodaj po łyżce serek mascarpone i masło orzechowe - zmiksuj aż dobrze się połączą.
150 g serka mascarpone,
125 g masła orzechowego
wykończenie:
Na paterze połóż jedno ciasto bananowe, wyłóż na niego połowę kremu, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzeszków ziemnych.
Połóż drugie ciasto.
Resztę kremu przełóż do woreczka i wyciśnij go na wierzchu ciasta.
Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzeszkami oraz kropelkami czekoladowymi.
trochę orzechów ziemnych
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
666
kcal
Weglowodany:
61
g
Protein:
11
g
Tłuszcz:
42
g
Słowo kluczowe
tort bananowy, tort orzechowy z bananami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!