Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Szarlotka z kruszonką
Wypieki Beaty
Pyszna krucha szarlotka z jabłkami i kruszonką.
4.61
z
82
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
50
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
223
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Składniki
kruche ciasto:
250
g
mąki pszennej
(1 i 3/4 szklanki)
150
g
masła
50
g
cukru pudru
(1/3 szklanki)
1
jajko
- użyłam rozmiar L
1
łyżka
mleka
lub wody - jeśli ciasto nie chce się zlepić
jabłka
około 1,5
kg
jabłek
użyłam 6 większych jabłek
1
łyżeczka
cynamonu
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
cukier
opcjonalnie do smaku - nie dawałam
kruszonka:
100
g
masła
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
60
g
cukru
(trochę ponad 1/3 szklanki)
Instrukcja
Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
250 g mąki pszennej,
150 g masła,
50 g cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżka mleka
W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
około 1,5 kg jabłek
Dodaj do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier - dokładnie wymieszaj.
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
cukier
Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
100 g masła,
150 g mąki pszennej,
60 g cukru
Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Dno wylep kruchym ciastem.
Na niego wyłóż jabłka, wyrównaj.
Posyp całe ciasto kruszonką.
Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.
Po upieczeniu lekko ostudź - jeszcze ciepłą szarlotkę możesz zjeść z lodami :D
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
223
kcal
Weglowodany:
29
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
11.5
g
Słowa kluczowe
cynamon, jabłka, kruche ciasto, kruszonka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!