Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babeczki bananowe z kremem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki bananowe z kremem mascarpone z cynamonem.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
50
minut
Danie
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
257
kcal
Składniki
babeczki:
125
g
mąki pszennej
(niecała szklanka)
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
0,5
łyżeczki
cynamonu
mielonego
1
szczypta
soli
2
banany
średnie - mocno dojrzałe
55
g
masła
miękkiego
100
g
cukru trzcinowego
1
jajko
duże
90
ml
maślanki
/kefiru/jogurtu naturalnego
krem:
115
g
serka
- użyłam mascarpone - w temperaturze pokojowej
55
g
masła
miękkiego
180
g
cukru pudru
(lekko czubata szklanka)
0,5
łyżeczki
cynamonu
mielonego
Instrukcja
Banany obierz ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem.
Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
W dużej misce zmieszaj suche składniki, a w drugiej wymieszaj mokre składniki - maślankę i jajko.
Dodaj rozgniecione banany do masy maślanej i zmiksuj.
Wsyp porcjami suche składniki na przemian z mokrymi - krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
Nałóż ciasto do papilotek na babeczki - max do 2/3 wysokości.
Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Serek mascarpone (w letniej temperaturze) zmiksuj razem z masłem, wsyp cukier puder i cynamon - zmiksuj.
Przełóż krem do woreczka i udekoruj nim babeczki.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
257
kcal
Weglowodany:
35
g
Białko:
2.6
g
Tłuszcz:
12
g
Błonnik:
0.5
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!