Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Biszkopt bezglutenowy
Wypieki Beaty
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
5
z
1
oceny
Drukuj Przepis
Przypnij przepis
Udostępnij
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
10
minut
Danie
Ciasta
Porcje
18
Kalorie
300
kcal
Składniki
1x
2x
3x
6
dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
200
g
(1 szklanka) cukru
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
120
g
(3/4 szklanki) mąki kukurydzianej
120
g
(3/4 szklanki) mąki ziemniaczanej
4
łyżki
oleju
Instrukcja
Zacznij miksować białka, gdy się spienią wsyp powoli cukier i cukier waniliowy - miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.
W tym czasie przesiej przez sito mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną - dokładnie wymieszaj.
Do ubitej piany dodaj żółtka i olej - delikatnie wymieszaj.
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki zostaw czyste.
Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź i nie wyciągaj go z formy aż zupełnie wystygnie (w trakcie biszkopt opadnie na środku).
Ostrożnie obkrój ciasto dookoła boków.
Przetnij na blaty - ja przekroiłam go na 3 części.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
300
kcal
Weglowodany:
48
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
9
g
Błonnik:
1
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!